Nawet wedle najbardziej restrykcyjnych współczesnych standardów kuchnia bułgarska jest po prostu zdrowa. A przy okazji jest bardzo smaczna!
Kuchnia bułgarska jest jednym z powodów, dla których warto wybrać Bułgarię jako wakacyjny cel. Nawet jeśli wybierzecie się do hotelu z All Inclusive i będziecie mieli zapewnione 3 posiłki dziennie, warto wyskoczyć do tradycyjnej bułgarskiej knajpki i spróbować lokalnych potraw. Inna sprawa, że kuchnie hotelowe również czerpią z tradycyjnej bułgarskiej kuchni przepisy, przyprawy i zestawy składników, a więc od bułgarskich smaków ciężko będzie Wam uciec. Ale po co uciekać od tego, co smaczne i zdrowe..?
Zobaczcie ofertę naszych wyjazdów do Bułgarii!
Kuchnia bułgarska jest przede wszystkim kuchnią bałkańską. To oznacza, że wiele potraw, które zjecie w Bułgarii, będzie podobnych do potraw greckich, serbskich, chorwackich czy tureckich, a co więcej, będą mieć takie same lub podobne nazwy. Pomieszane tradycje kuchni europejskiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej stworzyły bardzo zdrową mieszankę opartą przede wszystkim o warzywa i duszone bądź pieczone mięsa, przygotowywane na oliwie i z dodatkiem jogurtu i aromatycznych przypraw. Dania kuchni bułgarskiej są dzięki temu lekkostrawne i sycące.
Czego warto w Bułgarii skosztować?
Jest co najmniej kilka potraw, dzięki którym kuchnia bułgarska wybija się ponad wszystkie sąsiednie kraje. Sztandarową potrawą, którą łatwo zrobicie także po powrocie z wakacji w domu, jest sałatka szopska. To uniwersalne połączenie pokrojonych pomidora, ogórka, papryki i cebuli z podobnym do fety serem sirene, utartym na drobne wiórka i ułożonym na wierzchu. Podaje się ją jako przystawkę obiadową, z towarzyszeniem rakiji. Rakija, sztandarowy napój alkoholowy Bałkanów, w Bułgarii pojawia się, obok wielu odmian standardowych, także w specyficznej odmianie z płatków róży. Po przystawce w Bułgarii często podaje się czorbę, czyli zupę. Może to być na przykład popularna na wybrzeżu zupa rybna albo tradycyjna bob czorba, czyli zupa fasolowa z marchewką, cebulą, pomidorami i miętą. Danie główne to będzie uczta mięsna, będąc na wybrzeżu możecie zamówić rybę, albo różnorakie kebabczety lub kjufte z grilla. Ale koniecznie musicie także choć raz spróbować potrawy o nazwie gjuwecz. To rodzaj gulaszu przyrządzony z warzyw i mięsa, często jagnięcego, serwowany w niewielkim glinianym naczyniu. Takie gliniane, oblewane kolorową glazurą garnuszki mogą być miłą i użyteczną pamiątką z wakacji. Wszystkie te potrawy i wiele innych podaje się z chlebem, który jest bardzo ważnym elementem kuchni bułgarskiej. Nie zdziwcie się, jeśli w restauracji – co jest zdecydowanie bułgarskim obyczajem – kelner spyta, ile kromek chleba lub bułek ma podać. Na koniec podaje się deser, którym mogą być bazujące na oliwie, miodzie i orzechach baklawy, dyniowe ciasto tikwenik albo racha tłukum, czyli smakołyk podobny do naszej galaretki owocowej w cukrze. Taki bogaty posiłek popijecie znakomitym i niedrogim winem, które w Bułarii jest wytwarzane w wielu odmianach i gatunkach.
Po takiej kolacji na pewno nie będziecie głodni… Co z innymi posiłkami? Na śniadanie lub w ciągu dnia Bułgarzy często jedzą banicę. To ciasto podobne do greckiego ciasta filo, z nadzieniem z sera sirene, szpinaku lub mięsa. W upały za to najlepiej smakuje tarator: ogórkowo – czosnkowy chłodnik na wyśmienitym bułgarskim jogurcie, z dodatkiem koperku i orzechów włoskich. I arbuzy – w upalne dni napotkacie je na każdym kroku, a w Bułgarii smakują najlepiej.
Na koniec trzeba wspomnieć o tym, jakie kuchnia bułgarska zaleca napoje. Bogata historia związana z Turcją zaowocowała zwyczajem picia mocnej i aromatycznej kawy, parzonej tradycyjnie w miedzianych dzbanuszkach lub po prostu w ekspresie. Natomiast herbatę Bułgarzy pijają wyłącznie podczas choroby – jako lekarstwo. W miejscach, gdzie jest wielu turystów, oczywiście nie powinno być problemu z zamówieniem herbaty, ale zamawiając musicie wyraźnie zaznaczyć, że chcecie herbatę czarną, bo bardziej popularne są przeróżne herbatki ziołowe i owocowe – w końcu nikt tego nie pije dla przyjemności…